Grill z cegły klinkierowej - pomysł na wiosenną inwestycję

Czasem ciężko wybrać odpowiedni materiał do budowy wymarzonego grilla. Trudno nie zgodzić się, iż cegła klinkierowa sprawdzi się w tym przypadku najlepiej. Dzięki trwałości i pięknemu wyglądowi - nie ma sobie równych. 

Od czego zacząć?

Wybór miejsca i stylu!

Pierwszym krokiem na drodze do budowy murowanego grilla powinien być wybór jego lokalizacji. – Należy pamiętać, by budować w odpowiedniej odległości od drzew, krzewów i innej roślinności – zwraca uwagę Piotr Czerski, Dyrektor Handlowy firmy LHL Klinkier.

W przypadku niewielkiej ilości miejsca w ogrodzie najlepiej sprawdzi się konstrukcja narożna, natomiast na tarasie lub w jego bezpośrednim sąsiedztwie dobrze prezentują się tzw. grille kominkowe. 
Ciekawym pomysłem może być też rożen okrągły, dający swobodę dostępu do paleniska z każdej strony i budujący atmosferę klimatycznej biesiady przy ognisku.
     

Przed ostatecznym wyborem projektu należy sprawdzić jego zapotrzebowanie na cegły, a także planowany kształt i wielkość rusztu. 
– Średnio do budowy grilla potrzebne jest około 300 do 400 cegieł – mówi Piotr Czerski.

Zaczynając realizację wybranego projektu powinniśmy skupić się na budowie solidnego fundamentu – zwłaszcza, gdy wznosimy konstrukcję na miękkim gruncie. Warto także zainwestować w betonową płytę paleniska, co przyspieszy prace wykonawcze. 
Praktycznym i estetycznym pomysłem będzie wykończenie bezpośredniego otoczenia grilla przy pomocy bruku klinkierowego.

Istotnym elementem inwestycji jest oczywiście wybór barwy użytej cegły. Choć to ostatecznie kwestia gustu, warto potraktować ją jako szansę uzupełnienia ceglanych elementów znajdujących się już na posesji, takich jak elewacja budynku czy ogrodzenie. Cegły klinkierowe odporne są na uszkodzenia mechaniczne, mróz oraz ogień. Materiał gwarantuje trwałość i doskonały wygląd konstrukcji przez wiele lat użytkowania. 


Dzięki tym poradom - ogrodowy grill będzie zawsze budzić zachwyt biesiadników w nie mniejszym stopniu niż kulinarne talenty gospodarzy.

Brak komentarzy